Uživatelské nástroje

Nástroje pro tento web


clanky:jak_spravne_urcit_typ_kese

Jak správně určit typ keše?

Co je Multi cache?

Je to typ cache, jejíž trasa se skládá z jedné nebo více zastávek (stages) a cílové fyzické schránky - tzv. finálky. Stages mohou být virtuální nebo fyzické, přičemž platí, že pokud owner na místo cokoliv dodal (dopsal, nalepil), vždy se jedná o stage fyzickou.
Na jednotlivých stages kešer získá buď indície k dosažení dalších stages, nebo finálky. V rámci jedné cache mohou být jednotlivé stages od sebe vzdáleny i méně než 161m, neplatí zde kolize. Kolize vzniká pouze s jinou cache. Přesné souřadnice všech stages, fyzických i virtuálních, musí být zadány jako waypointy v listingu.
Úvodní souřadnice multi cache nemohou být zadány náhodně, ale multi cache musí vždy začínat na úvodních souřadnicích. Jinými slovy, úvodní souřadnice = stage 1.
K nalezení multi cache musí stačit pouze vytisknutý listing a GPS. Pokud je v rámci multi cache nutné řešit nějakou šifru, hádanku, nebo je potřeba nějaké pomůcky, či využití internetu, nejedná se o multi cache.
Každá multi cache musí mít cílovou fyzickou schránku - finálku. Její přesné souřadnice musí být zadány jako waypoint typu Final location.

Co je Mystery cache?

Tento typ cache má obvykle řešení v nějaké hádance nebo šifře. Rozluštěním šifry se geokešer dostane buď přímo k cílové fyzické schránce, tzv. finálce, nebo k další šifře. Počet šifer nebo hádanek v řešení jedné cache není omezený. Mystery cache může mít stages. Tyto stages mohou být virtuální nebo fyzické, přičemž platí, že pokud owner na místo cokoliv dodal (dopsal, nalepil), vždy se jedná o stage fyzickou. Na fyzických stages mohou být umístěny šifry.
Na jednotlivých stages kešer získává buď indície k vyřešení šifry, dosažení dalších stages, případně finálky. V rámci jedné cache mohou být jednotlivé stages od sebe vzdáleny i méně než 161m, neplatí zde kolize. Kolize vzniká pouze s jinou cache.
Přesné souřadnice všech stages, fyzických i virtuálních, musí být zadány jako waypointy v listingu.
Pro vyřešení mystery cache může být vyžadováno vyhledávání informací na internetu.
Začátek mystery cache nemusí být na úvodních souřadnicích, úvodní souřadnice mohou být zvoleny náhodně.
Mystery cache nesmí být navržena tak, aby byla řešitelná bez použití GPS, přičemž dosažení úvodních souřadnic mystery cache pomocí GPS se považuje za nedostačující.
Každá mystery cache musí mít cílovou fyzickou schránku - finálku. Její poloha musí být maximálně 2 míle (3,2 km) od úvodních souřadnic a její přesné souřadnice musí být zadány jako waypoint typu Final location.

Jak snadno poznat, zda se jedná ještě o multi cache nebo už je to mystery cache?

Hranice mezi těmito dvěmy typy caches může být opravdu velmi tenká, ale pokud shrneme výše uvedené informace, vyplyne jednoduchý test pro multi cache.

Stačí vzít GPS, vytisknout listing a cache najdete jen s těmito informacemi za pomocí nešifrovaných indícií na jednotlivých stages? Pak to může být multi cache.

Musíte mít nějakou informaci odjinud, např. z internetu, potřebujete PC, musíte zkoumat fotografii, zvukový soubor, nebo potřebujete pomůcku? Musíte řešit nějakou šifru nebo hádanku? Pak je to mystery cache.

Co je Letterbox Hybrid?

Letterbox Hybrid je typ cache, jejíž zvláštností je, že část hledání je absolvována pomocí slovního popisu cesty, případně může být trasa udaná pomocí fotografií (jako v Letterboxingu) a část dle souřadnic.
Letterbox hybrid může obsahovat mystery prvky, nesmí však být navržen tak, aby byl řešitelný bez použití GPS, přičemž dosažení úvodních souřadnic Letterbox hybridu pomocí GPS se považuje za nedostačující.
Letterbox Hybrid může mít stages. Stages mohou být virtuální nebo fyzické, přičemž platí, že pokud owner na místo cokoliv dodal (dopsal, nalepil), vždy se jedná o stage fyzickou. Na fyzických stages mohou být umístěny i šifry.
Na jednotlivých stages kešer získává buď další popis cesty, nebo indície k dosažení dalších stages, případně finálky. V rámci jedné cache mohou být jednotlivé stages od sebe vzdáleny i méně než 161m, neplatí zde kolize. Kolize vzniká pouze s jinou cache.
Přesné souřadnice všech stages, fyzických i virtuálních, musí být zadány jako waypointy v listingu. Každý Letterbox Hybrid musí mít cílovou fyzickou schránku - finálku. Její přesné souřadnice musí být zadány jako waypoint typu Final location. Cílová schránka LTB musí obsahovat unikátní razítko. Kešeři, kteří hledají Letterbox Hybrid, nemusí mít vlastní razítko ani zvláštní deník na otištění razítka.

clanky/jak_spravne_urcit_typ_kese.txt · Poslední úprava: 22/02/2016 19:37 (upraveno mimo DokuWiki)